Spajanje Ethereum-a → ETH 2.0

Spajanje (MERGE) – najveći događaj u istoriji Ethereuma – očekuje se oko 15. septembra 2022. godine. Označavajući prekretnicu u evoluciji ETH ka sigurnijoj i manje energetski intenzivnoj budućnosti, 

Ethereum će migrirati sa Proof of Work (PoW) modela na Proof of Stake (PoS) model.

Ethereum zajednica se pripremala za ovaj potez par godina u nazad, preduzimajući opsežna testiranja i nagrađivanje grešaka kako bi osigurala siguran prelaz. 

 

Koja je razlika između PoW i PoS modela?

POS u slobodnom prevodu znači dokaz ulogom, što znači da se rudarenje ne obavlja snagom računara-kao što je slučaj kod PoW, već količinom uloženih sredstava. Na taj način bi svako mogao učestvovati u rudarenju u proporcionalnom omjeru s količinom sredstava koja posjeduje. PoS sistem nagrađuje validatore kroz naknadu za transakciju na isti način kao što je PoW nagrađivao rudare.

Obzirom da je promjena veoma značajna, kao mjeru predostrožnosti i kako bi osigurali sigurnost sredstava naših korisnika, BCX će nakratko onemogućiti korištenje ETH i USDT digitalnih novčanika u periodu od nekoliko sati prije i poslije spajanja, dok se ne uvjerimo da je čitava Ethereum mreža prošla kroz proces spajanja i da funkcioniše stabilno. Sa Vaše strane kao korisnika nije potrebna nikakva dodatna radnja i Vaša imovina će biti sigurna, kao i do sada.

BCX- kripto mjenjačnica u potpunosti podržava novu Ethereum-ovu Proof of Stake eru i poboljšanja koja bi trebala uslijediti nakon toga. Nakon pomenutog spajanja ništa se neće promijeniti na Vašim postojećim ETH i USDT digitalnim novčanicima, odnosno vaši novčanici će funkcionisati isto kao i do sada.

 

Implikacije za ETH rudare

Obzirom da rudarenje ETH prestaje sa spajanjem mreža, veoma bitna napomena za sve one koje rudare ETH je da svoje rigove ili ASICe prebace na neku od kriptovaluta koje će i dalje biti moguće rudariti kao na primjer Ethereum classic (ETC). Više detalja i instrukcije možete pronaći online.

U očekivanju ovog velikog događaja koji će unaprijediti ETH mrežu, želimo da Vam se zahvalimo na povjerenju i stpljenju tokom trajanja ovog procesa.

 

Vaš BCX tim


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije