BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Zašto vrijednost Bitcoina raste danas?

Članak je preuzet sa sajta cointelegraph.com.

Cijena Bitcoina je porasla nakon što podaci Indeksa potrosackih cijena Sjedinjenih Država pokazuju smanjenje inflacije i procenu učesnika na tržištu da sledeće povećanje stope neće preći 0,50%.

Cijena Bitcoina je porasla 12. januara, a brzi rast cijena kriptovaluta na celom tržištu navodi neke investitore da se nadaju da je najviša vrednost od 18.898 dolara od godine do danas znak da je BTC dostigao dno. Nakon nastavka prošlonedjeljnog rasta na tržištima akcija, indeks američkog dolara (DXY) u padu i pozitivni podaci o inflaciji u Izveštaju o indeksu potrošačkih cena (CPI) mogu zadržati BTC na višem kraju raspona od 18.000 dolara.

Čini se da je primarni katalizator skupa pozitivan izvještaj CPI koji je objavio Biro za statistiku rada (BLS) koji je pokazao da je ukupna inflacija za sve gradske potrošače opala za 0,1%.

Pad inflacije bio je najveći od aprila 2020. Trgovci akcijama takođe reaguju povećanjem cijena u nadi da će pozitivni podaci podstaći manje agresivna povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi na sastanku Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) 1. februara.

 Berza je otvorila rast 12. januara, a Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq su objavili pozitivne brojeve. Kako je objavio Cointelegraph, akcija cena Bitcoina i dalje je usko povezana sa američkim akcijama i današnji skup nije izuzetak od trenda.

Evo nekoliko razloga zašto je cena Bitcoina danas porasla.

1. Otvorena kamata na Bitcoin naginje se ka dugima nakon rekordno kratkih likvidacija

Pošto je cijena Bitcoina 12. januara porasla na godišnji maksimum od 18.898 dolara, neki analitičari sada vide 18.000 dolara kao novu donju cenu BTC. Iako se obim trgovanja BTC-om nije vratio na nivoe prije FTX kolapsa, 41,9 milijardi dolara u trgovanju Bitcoinima objavljenim 12. januara takođe postavlja novi godišnji maksimum.

Izveštaj CPI pokazao je smanjenje inflacije šesti mjesec zaredom. Jedan od najvećih padova u izveštaju bio je nagli pad cijena benzina. Cijene polovnih i novih automobila su takođe pale. Upozorenje u CPI izveštaju je da su troškovi usluga i hrane ostali visoki.

Ako je inflacija dostigla vrhunac, postoji mogućnost da Federalne rezerve odustanu od agresivnog povećanja kamatnih stopa. Mnogi trgovci se slažu da bi cena BTC-a mogla da poraste ako bi se Federalne rezerve promijenile svoju trenutnu politiku kvantitativnog pooštravanja i povećanja kamatnih stopa.

FOMC počinje sastanke 31. januara sa odlukom o kamatnim stopama koja se očekuje sledećeg dana. Pozitivni podaci o inflaciji mogu uticati na odluku FOMC-a i povećati BTC i akcije. Investitori traže više detalja o potencijalnoj federalnoj odluci u izveštaju o zaradi američke banke u četvrtom kvartalu 2022. koji počinje 13. Januara.

2. Dugoročni podaci idu u prilog Bitcoinu smatraju analitičari tržišta

Povjerenje investitora u kripto tržište takođe bi moglo da raste zbog njihovog uverenja da bi Federalne rezerve Sjedinjenih Država mogle da uvedu manja povećanja kamatnih stopa tokom 2023. godine zbog znakova iz izveštaja CPI da strategija federalne vlade funkcioniše.

Prema CME Grupi, tržište derivata sa globalnim referentnim proizvodom koji procjenjuje kamatne stope, pokazuje veliku verovatnoću da povećanje može biti niže nego što se ranije očekivalo u bliskoj budućnosti.

Javno raspoloženje pokazuje uverenje da bi buduće stope mogle pasti i investitori veruju da je to stvorilo mogućnost za široki oporavak kripto tržišta.

3. Blagi pad Američkog dolara je dobar za Bitcoin

Još jedan pozitivan znak za cijenu Bitcoina je opadajuci indeks američkog dolara (DXY). Istorijski gledano, kada se DXY povuče, povećava se raspoloženje za rizična sredstva kao što je Bitcoin.

S&P 500, Dow i Nasdaq pružaju opšti pregled ekonomije. Trenutno, Bitcoin i glavni indeksi akcija dijele visok koeficijent korelacije.

Stoga, ako se kamatne stope smanje i ekonomija raste, Bitcoin bi mogao da nastavi da se okuplja sa bikovskim tržištima akcija. Što je bolja makro klima, to je bolja cijena Bitcoina.

 


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije