BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Koja je razlika između inflatornih i deflatornih kriptovaluta?

Članak je preuzet sa sajta cointelegraph.com.

Inflatorne i deflatorne kriptovalute se razlikuju po svojim monetarnim mehanizmima i dinamici ponude. Ove razlike imaju značajne implikacije na upotrebu i vrijednost svake vrste kriptovalute.

I deflatorne i inflatorne kriptovalute mogu imati jedinstvenu tokenomiju koja utiče na njihovu vrijednost i upotrebu. Deflatorne kriptovalute obično imaju fiksno ograničenje ukupne ponude kovanica, što rezultira povećanjem kupovne moći tokom vremena. Inflatorne kriptovalute često imaju fleksibilnu stopu stvaranja novčića, što vjerojatno smanjuje kupovnu moć s vremenom.

Inflatorne kriptovalute nude neke prednosti u odnosu na deflatorne. Oni podstiču potrošnju i smanjuju gomilanje. Ovisno o slučaju upotrebe, oni mogu omogućiti povećanu likvidnost i brzo usvajanje, bilo zbog svoje korisnosti ili funkcionalnosti kao sredstva razmjene.

Osim toga, oni vjerovatno nude fleksibilniju monetarnu politiku od deflatornih kriptovaluta i nekih fiat (domaćih) valuta. Inflacija tokena može se prilagoditi tako da odgovara potrebama sistema kao što su razvoj fondova, podsticanje učešća ili suprotstavljanje inflatornom pritisku od naslijeđenih fiat sistema.

Deflatorne kriptovalute podstiču zadržavanje i smanjuju potrošnju, povećavajući oskudicu i usvajanje valute kao sredstva za skladištenje vrijednosti.

Osim toga, deflatorne kriptovalute mogu se zaštititi od inflacije, hiperinflacije i stagflacije, čuvajući vrijednost tokom vremena. Smanjenje ponude tokena može se suprotstaviti inflatornom pritisku uzrokovanom vanjskim faktorima, uključujući vladinu politiku ili ekonomske događaje.

Da li je Bitcoin inflatoran ili deflatoran?

Klasifikacija Bitcoina (BTC) kao inflatornog ili deflatornog zavisi od različitih faktora. BTC je inflatoran jer se novi novčići kontinuirano „kopaju“ i ulaze u ponudu. Međutim, dezinflatorne mjere, kao što je halving (prepolovljenje), vremenom smanjuju inflaciju.

Argument da je BTC deflatoran zasniva se na činjenici da je ponuda BTC-a ograničena i inherentno uključuje dezinflatornu mjeru zvanu halving (prepolovljenje). Događaj halvinga smanjuje nagrade za rudare, utičući na nedostatak BTC-a i smanjujući inflaciju tokom vremena. Kako nagrada za rudarenje nastavlja da pada tokom vremena, postaje sve teže i skuplje rudariti BTC.

Ograničenje ponude od 21 milion znači da nakon što su svi novčići iskopani, više se neće dodavati na tržište. Jednom kada BTC dostigne ovu cifru, oko 2140. godine, inflacija se zaustavlja jer se novi novčići neće dodavati u opticaj. Konačno, kako usvajanje i potražnja za BTC-om nastavlja da raste zbog rastuće eksterne potražnje i njegove unutrašnje dezinflatorne mehanike, njegova cijena bi mogla nastaviti rasti. BTC se može zaštititi od inflacije zbog svoje unutrašnje mehanike, koja postepeno smanjuje njegovu stopu inflacije.

Da li je Ethereum inflatoran ili deflatoran?

Klasifikacija Ethereuma kao inflatornog ili deflatornog je tema debate. Pristalice inflatornih argumenata mogu ukazivati na nepostojanje čvrstog ograničenja na zalihe ETH. Međutim, programirano smanjenje stope kreiranja tokena, implementacija PoS-a (Proof of stake) i njegova sve veća upotreba u sistemu decentralizovanih finansija (DeFi) ukazuju na deflatorni trend za ETH.

Ethereumov ekosistem olakšava razvoj decentralizovanih aplikacija (DApps). Njegova matična valuta Eter se koristi za transakcije i kao nagrada za validatore koji obrađuju transakcije. Ne postoji fiksno ograničenje za ukupnu ponudu ETH-a, ali je stopa stvaranja novih novčića dizajnirana tako da se vremenom smanjuje.

Pre spajanja, godišnja stopa izdavanja ETH-a je bila otprilike 5%, što je značilo da se zaliha ETH-om povećavala za taj iznos svake godine. Međutim, prelazak na PoS rezultirao je smanjenim izdavanjem ETH putem nagrada validatorima, što je vjerovatno rezultiralo time da ETH postaje deflatorna imovina. Kako je više ETH zaključano u mreži, ponuda ETH dostupnih za trgovanje se smanjuje, što bi moglo dovesti do povećanja njegove cijene tokom vremena.

Štaviše, oni koji podržavaju ideju da je Ethereum deflatoran mogu ukazati na njegovu sve veću korisnost i usvajanje. Kako sve više programera gradi Dapps (decentralizovane aplikacije), potražnja za ETH će vjerovatno rasti, povećavajući njegovu cijenu. Nadalje, kako se Ethereum platforma i dalje koristi za DeFi aplikacije, potražnja za ETH-om kao sredstvom plaćanja bi se također mogla povećati, što bi potencijalno dovelo do daljeg povećanja cijene.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije