BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Kriptovalute i sajber sigurnost: kako očuvati sigurnost na internetu i izbjeći rizike

Kriptovalute vremenom postaju sve popularnije pružajući pojedincima decentralizirano i sigurno sredstvo transakcije. Međutim, s porastom kriptovaluta, pojavili su se novi rizici i izazovi u sajber sigurnosti. Ključno je pozabaviti se ovim pitanjima kako bi se osigurala dugoročna održivost i široko usvajanje digitalnih valuta.

Šta ugrožava sigurnost na internetu?

Jedna od primarnih briga u vezi s kriptovalutama je hakerski napad i krađa. Iako blockchain tehnologija pruža visok nivo sigurnosti, nije imuna na sajber napade. U stvari, brojni hakerski incidenti visokog profila rezultirali su gubitkom miliona dolara vrijednih digitalnih sredstava. Ovi incidenti naglašavaju potrebu za snažnim sigurnosnim mjerama za zaštitu korisnika kriptovaluta.

Jedna uobičajena metoda koju koriste hakeri su phishing napadi. Krađa identiteta uključuje prevaru pojedinaca da otkriju svoje privatne ključeve ili vjerodajnice za prijavu putem obmanjujućih e-poruka ili web stranica. Nakon što hakeri dobiju ove informacije, mogu dobiti neovlašteni pristup novčanicima kriptovaluta i ukrasti sredstva. Kako bi riješili ovaj rizik, korisnici kriptovalute moraju biti oprezni. Ključno je provjeriti autentičnost web stranica i e-pošte prije dijeljenja bilo kakvih osjetljivih informacija.

Još jedan značajan izazov u prostoru kriptovaluta je sigurnost berzi kriptovaluta. Ove platforme olakšavaju kupovinu, prodaju i trgovinu digitalnom imovinom. Međutim, postali su privlačna meta za hakere zbog velikih količina kriptovaluta pohranjenih u njihovim novčanicima. Nekoliko razmjena je postalo žrtva kršenja, što je dovelo do značajnih gubitaka za njihove korisnike.

Kako umanjiti potencijalne rizke?

Kako bi se umanjili rizici povezani s mjenjačnicama kriptovaluta, neophodno je da korisnici izaberu provjerene platforme sa jakim sigurnosnim iskustvom. Berze bi trebale implementirati sve sigurnosne mjere, uključujući višefaktorsku autentifikaciju i redovne sigurnosne revizije. Osim toga, korisnici bi trebali razmotriti pohranjivanje svojih kriptovaluta u offline novčanike, kao što su hardverski novčanici, koji pružaju dodatni sloj zaštite od cyber napada.

Šta je cryptojacking?

Sve veća upotreba kriptovaluta takođee je dovela do povećanja broja hakerskih napada. Cryptojacking uključuje zlonamjerne aktere koji otimaju procesorsku snagu računara za rudarenje kriptovaluta bez pristanka vlasnika. To može rezultirati smanjenim performansama sistema, povećanom potrošnjom energije i potencijalnim finansijskim gubicima za korisnike.

Kako bi se riješio rizik od cryptocajking-a, pojedinci bi trebali usvojiti dobre prakse kibernetičke sigurnosti, kao što je redovno ažuriranje svojih operativnih sistema i antivirusnog softvera. Dodatno, instaliranje ekstenzija pretraživača koje blokiraju skripte za rudarenje kriptovaluta može pružiti dodatni sloj zaštite.

Nadalje, sve veća upotreba pametnih ugovora u blockchain tehnologiji uvodi vlastiti skup izazova cyber sigurnosti. Pametni ugovori su samoizvršni ugovori sa uslovima ugovora direktno upisanim u kod. Iako nude transparentnost i automatizaciju, hakeri mogu iskoristiti neke propuste u kodu.

Da bi se poboljšala sigurnost pametnih ugovora, neophodna je rigorozna revizija i testiranje koda. Programeri bi trebali slijediti najbolju praksu, provoditi temeljne sigurnosne procjene i redovno ažurirati svoje ugovore kako bi riješili sve identifikovane propuste. Osim toga, implementacija formalnih metoda verifikacije i korištenje programa za nagrađivanje grešaka mogu pomoći u identifikaciji i popravljanju potencijalnih slabosti u pametnim ugovorima.

Zaključak

Zaključno, dok kriptovalute nude brojne prednosti, ključno je odgovoriti na rizike i izazove povezane s njihovom sajber sigurnošću. Usvajanjem snažnih sigurnosnih mjera, kao što su oprez protiv phishing napada, zaštita od kriptovaluta i osiguranje sigurnosti pametnih ugovora, pojedinci i organizacije mogu ublažiti ove rizike i doprinijeti dugoročnom uspjehu i usvajanju kriptovaluta.

Kako ekosistem kriptovaluta nastavlja da se razvija, od suštinskog je značaja za sve zainteresovane strane da daju prioritet sajber bezbednosti i da rade zajedno na izgradnji sigurne i otporne digitalne finansijske infrastrukture.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije