VAŽNO OBAVJEŠTENJE!!!

Dragi korisnici, ovim putem vas obavještavamo da u skladu sa Zakonom o praznicima BCX neće raditi:
1. maj (srijeda)
2. maj (četvrtak)
3. maj (petak)
6. maj (ponedeljak)
9. maj (četvrtak)

BCX Berze i BCX Mjenjačnice ovim danima nesmetano odvijati, međutim, aktivnosti koje obuhvataju verifikaciju naloga kao i odobravanje uplata i isplata putem banke i uplata i isplata putem PayPal-a neće se izvršavati.

Sve ostale usluge BCX-a će se nesmetano odvijati.

Vaš BCX tim

Kripto plaćanje: koje su prednosti i kako u BiH možemo plaćati kriptovalutama?

Posljednjih godina, kriptovalute su se pojavile kao revolucionarna inovacija, revolucionirajući način na koji provodimo finansijske transakcije. Kao digitalni oblik valute, kriptovalute nude brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode plaćanja. U ovom članku ćemo istražiti prednosti kripto plaćanja i saznati gdje u BiH možemo da plaćamo kriptovalutama.

Prednosti kripto plaćanja:

1. Poboljšana sigurnost:

Jedna od najznačajnijih prednosti kripto plaćanja leži u poboljšanoj sigurnosti koju pružaju. Kriptovalute koriste tehnike kriptografskog šifriranja kako bi osigurale transakcije, što hakerima čini gotovo nemogućim da manipuliraju ili ukradu sredstva. Decentralizovana priroda blockchain tehnologije osigurava da su transakcije transparentne, zaštićene od neovlaštenih radnji i da su otporne na prevaru.

2. Brže i efikasnije transakcije:

Kripto plaćanja eliminišu potrebu za posrednicima, kao što su banke ili procesori plaćanja, što rezultira bržim i efikasnijim transakcijama. Tradicionalni prekogranični transferi mogu potrajati nekoliko dana, što uključuje visoke naknade i složene procedure. Sa kriptovalutama, transakcije se mogu obraditi u roku od nekoliko minuta, bez obzira na geografsku lokaciju, i uz djelić cijene.

3. Pristupačnost i finansijska uključenost:

Tradicionalni finansijski sistemi često isključuju značajan dio globalne populacije, posebno one u regionima s nedostatkom bankarskih usluga. Kripto plaćanja pružaju priliku za finansijsku inkluziju, jer im mogu pristupiti svi koji imaju internet vezu i digitalni novčanik. Ovo omogućava pojedincima koji nemaju pristup tradicionalnim bankarskim uslugama da učestvuju u globalnoj ekonomiji i bezbedno upravljaju svojim finansijama.

4. Niži troškovi transakcije:

Kriptovalute značajno smanjuju troškove transakcije u odnosu na tradicionalne metode plaćanja. Prekogranične transakcije, na primjer, često uzrokuju velike naknade, uključujući naknade za konverziju i posredničke naknade. Kripto plaćanja eliminišu ili minimiziraju ove troškove, čineći ih atraktivnom opcijom za preduzeća i pojedince koji se bave međunarodnom trgovinom ili doznakama.

4. Inovacije i finansijske mogućnosti:

Pojava kriptovaluta podstakla je val inovacija i finansijskih mogućnosti. Blockchain tehnologija, osnovna infrastruktura kriptovaluta, ima potencijal da revolucionira različite sektore, uključujući upravljanje lancem opskrbe, zdravstvenu zaštitu i sisteme glasanja. Nadalje, kriptovalute su otvorile nove puteve za ulaganja i stvaranje bogatstva, omogućavajući pojedincima da učestvuju u decentraliziranim financijama (DeFi) i početnim ponudama kovanica (ICO).

Kako i gdje u BiH možemo plaćati kriptovalutama?

Što se tiče BiH plaćanje kriptovalutama je moguće na preko 120 lokacija. Da biste mogli da koristite ovaj vid plaćanja potrebno je da instalirate Lova aplikaciju. Naša BCX platforma je partner sa Lovom, aplikacijom za beskontaktno plaćanje KM ili kripto novčanikom.

Nakon preuzimanja aplikacije, sa Google Play ili App Store-a potrebno je da se registrujete kroz nekoliko jednostavnih koraka, a čitav proces registracije je objašnjen u ovom tutorijalu.

Plaćanje vašim kripto novčanikom se vrši na isti način kao i kada plaćate KM novčanikom – jednostavnim skeniranjem QR koda vašim mobilnim telefonom uz naplatu provizije od 5%. Naravno, neophodno je da u novčaniku imate određeni iznos na nekim od šest kriptovaluta koje su dostupne na BCX berzi: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BHC) i Ethereum Classic (ETC). Bitno je napomenuti da se naplata usluga vrši ponovo u KM-ovima jer aplikacija prije plaćanja vrši konvertovanje iz kripta u KM, a lokacije na kojima možete plaćati kriptovalutama možete pogledati ovdje.

Zaključak

Kriptovalute su uvele novu eru finansijskih transakcija, nudeći brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode plaćanja. Poboljšana sigurnost, brže transakcije, pristupačnost, niži troškovi, veća kontrola i vlasništvo samo su neke od prednosti koje dolaze s kripto plaćanja.

Kako svijet prihvaća digitalizaciju, kriptovalute imaju potencijal da preoblikuju globalni finansijski krajolik u budućnosti, podstičući finansijsku inkluziju i otvarajući nove mogućnosti za pojedince i poduzeća.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije