VAŽNO OBAVJEŠTENJE!!!

Poštovani korisnici, zbog unapređenja sistema vezanog za ETH – Ethereum mrežu, dana 21.01.2022. godine Ethereum će povremeno biti nedostupan za mijenjanje i isplate na BCX mjenjačnici. Molimo Vas za razumijevanje ukoliko stanje na Vašem Ethereum novčaniku ne bude vidljivo ili bude odstupalo od stvarnog stanja na navedeni dan.

Unaprijed se zahvaljujemo. Vaš BCX tim.

Budućnost kripto tržišta u BiH: Ključ je u edukaciji

 Balkan Crypto Echange (BCX) prva i jedina kripto mjenjačnica u Bosni i Hercegovini počela je sa radom prije

dvije godine.

 Ono što je prvobitno bio pionirski poduhvat kompanije Digital Assets Management d.o.o. na polju tržišta digitalne imovine i blockchain tehnologije u BiH, vrlo brzo prerastao je u zajednicu koja trenutno broji više od 1.500 korisnika koji trguju i razmjenjuju kriptovalute putem ove mjenjačnice.

Do prije dvije godine, digitalne valute u BiH mogle su se kupiti jedino od njihovih vlasnika ili direktnom razmjenom. BCX, kao prva blockchain platforma na tržištu BiH, omogućila je svim fizičkim i pravnim licima u BiH učešće u digitalnoj imovini, čime smo označili početak naše misije da na domaće tržište plasiramo najinteresantnije inovacije na polju blockchain tehnologije.

Tržište digitalne imovine na globalnom nivou doživljava veliku ekspanziju i u evropskim zemljama kao što je Švajcarska sa radom počinju prve kripto banke koje će pružati bankarske usluge za institucionalne i profesionalne kripto klijente. 

 

Kakva je budućnost kripto tržišta u BiH?

„Obzirom na sveopšti trend digitalizacije koji osim finansijskih transakcija i digitalne razmjene dokumenata znači i pretakanje u digitalni oblik svih stvari koje inače možemo smatrati imovinom u bilo kom obliku, proizvodi i usluge zasnovane na blockchain tehnologijama će zasigurno imati veliki uticaj u bliskoj budućnosti. Lično smatram da će veoma brzo, u tehnološkom smislu, doći do masovnije primjene proizvoda i usluga koji će omogućavati razmjenu informacija, dokumenata i imovine kroz jedan transparentan i siguran sistem, te da će se time u mnogim sferama života pojednostaviti i olakšati komunikacija, interakcija i razmjena informacija kroz takav sistem“, rekao je Nikola Klak, osnivač BCX-a, prve kripto mjenjačnice u BiH.

 Na području Bosne i Hercegovine, tržište digitalne imovine je u procesu kontinuirnog razvoja, ali evidentna je potreba za edukacijom i upoznavanjem šire javnosti sa načinima sigurnog i transparentnog upravljanja digitalnom imovinom u BiH.

U cilju upoznavanja javnosti sa osnovama blockchain tehnologije, BCX kreirao je elektronsku knjigu za kripto početnike "Kripto pojmovi od A do Z – I dio" koju možete u dijelovima besplatno preuzeti svakog mjeseca putem ovog linka: https://bit.ly/3fC5EDO.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije